Du er her

Generaliseringer er et politisk redskab

Selvfølgelig bruger vi generaliseringer, og vi gør det hver dag for at kunne tale om verden omkring os og forstå den; men når en politiker bruger generaliseringer så er det noget helt andet, fordi der følger en politisk hensigt med generaliseringen. Når man på Christiansborg taler om ”studerende” eller ”landmænd” eller ”indvandrere” så er det  fordi der politisk skal ske noget med den omtalte gruppe. Hvis en politiker udtaler at de studerende er dovne selv om han garanteret kender mindst to studerende i familien som er meget flittige, er det fordi det fx skal legitimere at nu skal der skæres i SU’en. Den generalisering er selvfølgelig i en forstand diskriminerende over for de flittige studerende, men det betyder ikke noget for den der har sagt det. Udtalelsen tjener det højere politiske formål at der skal skæres i SU’en så andre befolkningsgrupper kan få skattelettelser.

I sin debat med Muneeza Rosendahl skriver Martin Henriksen

"Lige så indlysende rigtigt det er, at der i gruppen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere naturligvis også befinder sig retskafne og gode, lovlydige borgere, lige så uomtvisteligt sandt er det, at ikkevestlig indvandring udgør en kæmpe udfordring for vores samfund på en måde, som andre grupper ikke gør."

Han er fløjtende ligeglad med de retskafne og gode, lovlydige borgere blandt ikke vestlige indvandrere fordi DF er et indvandrerkritisk parti, og generaliseringen tjener det politiske formål. Ved at udpege de ”ikkevestlige indvandrere”  som de anderledes andre og omtale dem som en homogen gruppe, skaber Martin Henriksen og ligesindede politikere grobund for at kunne behandle dem anderledes end andre borgere. Deres børn kan tvinges i vuggestue, deres boligområder kan erklæres som særlige områder hvor der gælder særlige love, og man kan forbyde dem at gå i bestemte klædedragter. Generaliseringer er ikke i sig selv diskriminerende; men de kan politisk bruges til at diskriminere bestemte befolkningsgrupper, og det er det Martin Henriksen og DF meget dygtige til at gøre.
Vores europæiske historie rummer flere eksempler på hvordan politisk motiveret generaliseret omtale af bestemte befolkningsgrupper har ført til diskrimination og det der er værre. Jøderne i Hitler-Tyskland er et godt eksempel, i Sovjetunionen er Stalins udpegning af bønder der modsatte sig kollektiviseringen af landbruget som ’kulakker’ et andet eksempel. Og du kan sikkert selv finde andre eksempler, Martin Henriksen.

Nyhedstype: 

Tilføj kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

© 2012 Henning V. jensen