Du er her

Karakteren 4 som skæbne

Det er en mærkelig skæbnebetonet og statisk opfattelse forskellige rektorer har af deres elever og karakteren 4 i dansk og matematik som krav for at komme i gymnasiet. 22 % af stx-eleverne og 32 % af hf-leverne kan ikke klare kravet, siger rektor Bo B. Overgaard, Kongsholm Gymnasium & HF i Albertslund. På Vestegnen er man tilsyneladende født til 2 i dansk og matematik. Det nytter altså ikke noget at gå ni år i folkeskolen, det bliver aldrig til mere.

I stedet for den defaitistiske tilgang til problemstillingen, bør man forholde sig produktivt til kravet om karakteren 4. Et krav kan bliver til et mål, den er faring har masser af folkeskoleelever fra tilværelsen uden for skolen bl.a fra idrætsklubberne. Hvis man vil på 1. holdet må man træne mere, og de gør dem der vil, rent faktisk. De elever der har en ambition om at ville i gymnasiet for at få en videregående uddannelse, må altså læse mere, skrive mere, regne mere, lave flere lektier end de andre, og lærerne må hjælpe og støtte de elever der har det mål. Det må der være masser af pædagogiske muligheder for, og jeg forestiller mig at det må give et løft at have med elever at gøre som ikke kun har kroppen med i skole.

Et optagelseskrav på mindst 4 i dansk og matematik - karakteren 2 er at sætte snoren for lavt – vil blive en unik chance for folkeskolen og samfundet som helhed til at gentænke en række af vores forestillinger om mennesker og samfund. I den standende diskussion kan man få det indtryk at alle danskere er født med retten til en studenterhue. Og med baggrund i offer-tænkningen så er det selvfølgelig synd for dem der ikke har evnerne. For at de ikke skal opleve et nederlag og føle sig mindreværdige, sætter alle ansvarlige snoren så lavt at alle kan komme over. Det er nu vi kan gøre op med den tænkning, børn og unge må også lære at man ikke altid kan det, man gerne vil.

Og det vil adgangskrav komme til at betyde for nogen af de 22% og 32%, men måske vil det for andre af dem betyde at fordi de kendte kravet og lykkedes med at opfylde det, får de et fagligt godt gymnasieforløb – og samfundet får et kvalitetsgymnasium.

Medie: 
Nyhedstype: 

Tilføj kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

© 2012 Henning V. jensen