Du er her

Korruption i Danmark

Er nyt ord er begyndt at brede sig i vores bekendtskabskreds når vi diskuterer dansk politik. Det er ordet 'korruption'. Forskrækkede korrekser vi os selv, det er ikke på den måde vi mener det; men vi mener at der må stikke noget under, ellers er der en række politiske beslutninger som vi ikke kan forklare som kloge og fornuftige herfra hvor vi står, fx salget af TDC og DONG. Rent ud sagt. Vi diskuterer om nogle af de involverede parter har fået lovning på goder af forskellig art som tak for hjælpen i den lange række af store handler med offentlige eller halvoffentlige virksomheder. Henning Dyremoses navn er det første der melder sig i vores kollektive bevidsthed, han fik 30 mill. kr. i 2006 i bonus ved salget af TDC, et andet eksempel er Bjarne Corydon der forlader dansk politik til fordel for en toppost hos McKensey som global direktør. Bendt Bendtsen! Hvad håbede de personer der betalte Bendt Bendtsens jagt- og golfrejser, at få ud af det, og hvad fik de rent faktisk til gengæld for pengene?   

To fremtrædende regionsmedlemmer, den ene er Bent Hansen, formand for Danske Regioner, sidder i PKA's bestyrelse, og PKA er involveret i bygningen af de nye supersygehuse; men det udløser ikke umiddelbart en habilitetskonflikt hos nogen af dem, synes de; men de regionsrådsmedlemmer sidder måske netop i PKA's bestyrelse i deres egenskab af regionsrådsmedlemmer?

Er partistøtte korruption? Vi er mange der mener at det kan gå den vej. Hvorfor sender miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke de 16 forslag fra sit eget ministerium der skal komme de såkaldte 'kvotekonge' til livs, videre til Folketingets fiskeriudvalg? I vores lille sluttede kreds er mistanken selvfølgelig at han har noget i klemme i forhold til fiskerierhvervet. Og det har han da også, fortæller dagen Politiken. Sjovt nok er en del af de tunge drenge i dansk fiskeri medlemmer af de foreninger som giver partistøtte til Partiet Venstre og partiets fiskeriordfører har modtaget store beløb som partistøtte fra en lokalfiskeriforening i Vestjylland, mens miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er bon-kammerat med en af del af erhvervet. Og Ekstra Bladet kan fortælle om en kvotekonges investeringer i Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsens private firma, og at samme kvotekonge har indsamlet 809.000 kr. til Løkkes fond. Hvad forventer de til gengæld for støtten? Vi giver selv svaret: At miljø- og fødevareministeren og Venstres fiskeriordfører lader dem være i fred. Og det er for os selve årsagen til at de 16 forslag mod 'kvotekongerne' aldrig nåede frem til fiskeriudvalget. Så enkelt er det.

På Transparency International. Danmarks hjemmeside kan man læse at vi generelt set er forskånet for korruption; det er glædeligt, men Transparency International løfter også pegefingeren når de skriver: ”Korruption tager mange forskellige former, og også Danmark har sine særlige problemstillinger, hvad det angår.”. Det er lige præcis det vi tænker i vores lille kreds.

Medie: 
Nyhedstype: 

Tilføj kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

© 2012 Henning V. jensen