Du er her

Morten Messerschmidt som identitær ideolog

I en kommentar i Politiken d. 24. august får radikalismen i slutningen af 1800-tallet skylden for det nationales forfald i Danmark. Siden da har den litteratur der skulle sætte problemer under debat, som Georg Brandes forlangte det, sat dagsordenen for emner og holdninger i den offentlige debat. Det har i dag ført til at individet kommer før folket, fornuften har erstattet kristendommen, vi er verdensborgere før vi er danskere, kort sagt radikalismen har nedbrudt de nationalkonservative værdier som Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti forsøger at genrejse.

I Budapest i Ungarn sidder Daniel Friberg. Han er svensker, og han er en af de ledende kræfter i den identitære bevægelse i Europa og USA. Den identitære bevægelse kæmper for at beskytte den hvide, vestlige identitet. Som ejer af et af de førende højreradikale forlag formidler Daniel Friberg disse identitære og højreradikale synspunkter i Europa og USA.

Sammen med Richard Spencer og Jason Jorjani, to ledende medlemmer af Alt Right bevægelsen i USA, har Daniel Friberg stiftet AltRight Corporation LLC som har til opgave at samle den identitære bevægelse i Europa og alt-right-bevægelsen i USA til kamp for hvide værdier. Det sker gennem podcasts og sociale arrangementer og nyheds- og debatsider.

I et interview i Zetland ved Jakob Jessen gør Daniel Friberg rede for sine synspunkter, og den røde tråd er den samme europæisk forfaldshistorie som man finder i Messerschmidts indlæg. En række historiske begivenheder som de fleste andre opfatter som vigtige skridt på vejen i det europæiske menneskes frigørelse fra autoriteter og tvang, ser Daniel Friberg som de begivenheder der har nedbrudt gamle værdier og hierarkier som familien, kønnet, religionen, folket, nationen, monarkiet. Det er reformationen, oplysningstiden, den franske revolution og første verdenskrig der er skyld i miseren. Nu føjer Morten Messerschmidt det moderne gennembrud i 1870’erne og radikalismen til listen over Danmarks ulykker.

Jeg tror Morten Messerschmidt - måske under sin sygeorlov - har læst Daniel Friberg, for i den nævnte artikel synes han at dele dennes synspunkter. Jeg har i hvert ikke tidligere set eller hørt Morten Messerschmidt udtrykke sig så klart ideologisk på et identitært grundlag. Det er spændende at høre hvad Morten Messerschmidt selv siger.

 

 

Medie: 
Nyhedstype: 

Tilføj kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

© 2012 Henning V. jensen