Du er her

Tal dansk, din sorte hund og lær 109 danske ord

Så skete det igen, igen og igen som før. Vi var ude at spise på en københavnsk restaurant efter biografbesøg. Nu skulle vi have lidt godt at spise og tale om filmen; men tjeneren, en ung kvinde, henvender sig os på engelsk. Åh, nej, tænker vi. Vi kan begge klare os på engelsk hvor i verden det skal være, men vi gider ikke tale engelsk på en københavnsk restaurant. Hvorfor kan hun ikke henvende sig til os på dansk? Efter en måned eller to må hun og alle de andre udenlandske unge med serveringsjob kunne lære ca. 109 ord på dansk, som fx: ”God aften og velkommen – Hvad vil I ha’ at drikke – …. spise - …..til forret - ...hovedret - ..dessert? Nr. fire – otte og ni, ja tak.” Som i en parlør. De behøver at kunne konversere os om vejret ind imellem, de skal bare vise lidt god vilje.

Men det aspekt af arbejdskraftens frie bevægelighed er restauratørerne og caféejerne tilsyneladende ligeglade med. Forretningen kører. Og de unge udlændinge er billig arbejdskraft så hvorfor bruge tid på at lære dem lidt i sammenhængen funktionel dansk? De unge tjenere er sikkert også ligeglade, de tjener deres penge, og dansk er jo ’en svær sprog’.

I må tage jer sammen og udvise respekt for dansk som sproget i Danmark. Arbejdsgiverne må hjælpe de unge med de nødvendige sprogkundskaber, og de udenlandske unge må tage på sig at kunne en række faste udtryk og vendinger som er knyttet til den service de skal yde et dansk publikum. Hvor svært kan det være? Hvis de prøver vil vi som gæster lytte opmærksom efter når de henvender sig til os med spisekortet, og vi vil hjælpe dem – og når vi går, vanker der drikkepenge.

 

 

Medie: 
Nyhedstype: 

Tilføj kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

© 2012 Henning V. jensen